10.07.2018–17.02.2019
, Finland
Avoin

Valupumppujen yhteensovitus

Sulzer Pumps Finland Oy

Hei!

Olen Toni Leppänen, diplomityöntekijä Sulzerin pumpputehtaan Karhulan yksikössä.

Diplomityöni liittyy valettavien kahdelta puolelta imevien pumppujen kannen ja pesän (ala- ja yläosien) yhteensovittamisen tehostamiseen/automoimiseen. Valumenetelmän ollessa suhteellisen epätarkka, kappaleita tulee koneistaa ja viimeistellä. Koneistuksen jälkeenkin tiettyihin kohtiin jää materiaalia joka käsinhiotaan pois, jotta virtauspinta olisi pykälätön.

Tällä hetkellä olen suunnitellut ala- ja yläosien sovituksen vaiheet seuraavasti:

  • Valetun pumpun laser skannaus
  • Poistettavan materiaalin määritys (skannattua dataa verrataan CAD-malleihin)
  • Liikeratojen määritys robotille
  • Työstäminen

Poistettavan materiaalin määritys menee seuraavasti:

Skannatusta todellisesta pumpusta otetaan poikkileikkaus syvyydestä Z (tässä tapauksessa Z = -30 mm, eli käytännössä viisteen syvyys). CAD-mallin jakotasosta on myös poikkileikkaus, ja näiden välille voidaan muodostaa pintamalli. Käsittääkseni pintamalli vaaditaan, jotta liikeradat saadaan robotille? (hiottava pykälä voi olla jopa 20 – 40 mm, pumpun koosta riippuen)

Skannatun yläosan poikkileikkauksen saa samaan malliin, ja siitä huomaa pykälän ja saa muodostettua solidin. Liitteessä on kuvakaappaus tilanteesta, ja hieman tekstiä jossa pyrin selventämään tapahtumia.

 

Kartoitan vaihtoehtoisia menetelmiä sovittamisen tehostamiseksi. Olen tutkinut että tilanteen voisi mahdollisesti hoitaa myös konenäön avulla, mistä olen kiinnostunut kuulemaan lisää.

Kolmas ratkaisuvaihtoehto on laser projektorin hyödyntäminen. Projektorin voisi kohdistaa esim. sokanrei-istä ja sillä voisi heijastaa vastakkaisen osan jakotason poikkileikkauksen toisen osan jakotasolle, jolloin nähtäisiin hiottavan materiaalin määrä ja sijainti, jotta liitoksesta tulee pykälätön.

Ongelma: Vastakkaisen kappaleen jakotason poikkileikkauksen määrittäminen. (Vastakkainen osa täytynee kuvata, kuvasta tulisi saada poikkileikkaus projektorille).

Minkälaisen laitteiston tämänlainen ratkaisu vaatisi?

 

Ystävällisin terveisin

Toni Leppänen

Diplomityöntekijä

Sulzer Pumps Finland

puh. 050 351 7205

Liitteet ja resurssit
Solidin-muodostus.pdf 387,85 KB

Keskustelu

Seuraa haasteiden edistymistä ja keskustelua Robocoastin ympärillä Twitterissä ja LinkedIn:ssä. Liittymällä postituslistallemme pysyt helposti kehityksen kyydissä: