#pH
02.10.–15.12.2017
Kokemäki, Finland
Päättynyt

pH-mittauksen ongelmakuvaus

Catrock Chemicals Oy

Mitattava liuos on 23-massaprosenttinen MgSO4-vesiliuos, jonka tiheys on 1,26 kg/l. Liuos on lähes kylläinen, joten liuos on koostumukseltaan liukasta ja hieman geelimäistä. Tästä syystä, ja liuoksen epäpuhtauksien takia, liuos likaa pH-anturin lasin hyvin nopeasti. Anturiin muodostuu ohut epäpuhtauskalvo, joten pH-anturi reagoi pH-muutokseen erittäin hitaasti. Liuoksessa on runsaasti erilaisia metallikationeja ja anioneja (mm. erittäin suuri konsentraatio sulfaatti-ioneja, SO42-)

pH:ta mitataan reaaliaikaisella online-mittauksella (differentiaalianturit). Yksi suurimmista ongelmista on se, että liuoksen ja reaktoreiden haponkestävän teräksen välille muodostuu sähköpari. Eli liuoksen ja reaktorin maadoitetun metallipinnan välillä on jännite-ero, joka vaihtelee välillä 0 – 0,8 V. Kun jännite-ero muuttuu, muuttuu myös pH-mittarin virhe. Eli pH-mittauksen virhe vaihtelee tämän jännite-eron mukana.
pH-mittaus on tarkka, jos mitattava liuos otetaan erilliseen eristettyyn astiaan ja mittaus tehdään tästä liuoksesta. Samoin mittaus onnistuu tarkasti kannettavalla pH-mittarilla, jota ei ole maadoitettu tehtaan maahan. Näitä mittaustapoja on kuitenkin vaikea toteuttaa reaaliaikaisesti prosessilinjalla.

pH:ta täytyy pystyä mittaamaan luotettavasti välillä 2 – 8,5.

Löytyykö tähän mitään valmista kaupallista ratkaisua tai menetelmäohjeita, joilla prosessilinjan pH-mittauksen saisi luotettavammaksi?

Keskustelu

Jukka Hissa (Prizztech)
14.12.2017 • 08:50

Tähän löydettiin ratkaisu Endress+Hauser:n valikoimasta

Seuraa haasteiden edistymistä ja keskustelua Robocoastin ympärillä Twitterissä ja LinkedIn:ssä. Liittymällä postituslistallemme pysyt helposti kehityksen kyydissä: